Lees verder
"> Miekes Kruidentuin - Kruiden workshop
15 49.0138 8.38624 https://www.miekeskruidentuin.nl arrow 0 none 0 1 Je bericht is verzonden Er was een probleem met het verzenden. Probeer het nogmaals. NEW HOT SALE 600

Kruiden workshop

Kruiden workshop

Kruidendagen met Mieke Willebrands

Plukken met uitleg

Vanaf Maart 2020 wordt er in Mieke’s Kruidentuin weer een leuke en leerzame kruidencursus georganiseerd. Mieke werkt ruim 40 jaar met kruiden en wil deze jarenlange kennis en ervaring graag met je delen. Kruiden kunnen de sleutel zijn tot een betere gezondheid. Bezig zijn met kruiden is van alle tijden en geeft je leven een heel nieuwe dimensie.

De cursus bestaat uit gevarieerde workshops waarbij alle aspecten van keuken- en geneeskruiden aan bod komen, zoals het herkennen en vinden van wilde kruiden en groenten en het zelf leren opzetten en verzorgen van een kruidentuin.

Je leert kruiden oogsten, drogen en verwerken. Elke cursusdag is inclusief een kookworkshop waarin we samen een lekkere en gezonde lunch bereiden waarin wilde en gekweekte kruiden centraal staan.

Kruidencursus

De kruidencursus vindt plaats in Mieke’s Kruidentuin. Vanuit de tuin neem je de zelf gezaaide kruiden en stekjes van planten mee naar je eigen tuin. Het drogen, verwerken en de kookworkshops vinden plaats in de kruidendrogerij en de kruidenstudio.

Je leert de kruiden kennen door middel van kruidenwandelingen,  (powerpoint)presentaties en het bespreken van kruidenboeken. Je gaat zelf kruiden oogsten en drogen en daarvan goede kruidenthees en keukenkruidenmengsels samenstellen. Ook de bereiding van kruidenoliën, calendulazalf, hoest- en bloemensiropen en andere lekkere en gezonde recepten komen aan bod. Van elke bereiding neem je het eindproduct mee naar huis.

Cursus data:

 • De cursus bestaat uit 7 lesdagen, in maart, april, mei en juni. De laatste 2 dagen vinden plaats in september.
 • Zo leer je alle kruiden in de loop van de lente, zomer en herfst kennen.
 • De data van dag 1 t/m 7 zijn : op de woensdagen 25 maart, 8 april, 6 mei, 27 mei, 17 juni, 2 september en 30 september.
 • Het tijdstip is elke dag van 10.00 tot 16.00 uur.
 • De kruidenworkshops zijn als complete kruidencursus te volgen, een losse dag kan ook.
 • De locatie is: Mieke’s Kruidentuin, Mjumsterwei 41, ( ingang Dwarswyk) 9243 SK Bakkeveen.
 • De kosten zijn: € 50,00 per dag, inclusief lunch, kruidenproducten en lesmateriaal.
 • Opgave: E-mail : mieke_wesdorp@hotmail.com  Telefonisch :  0516-541393 ( met laag streepje, underscore, tussen mieke en wesdorp)
 • Voor de eerste kruidendag het bedrag overmaken naar  Iban : NL77 SNSB 0936 6402 78 t.n.v.  Mieke’s Kruidentuin te Bakkeveen of contant op de eerste cursusdag.
 • Als je de hele cursus in een keer betaald geldt een korting. Je betaalt dan € 325,00 ipv € 350,00.

Deze kruidencursus geeft Mieke ook bij De Kruidhof te Buitenpost (www.dekruidhof.nl ) en diverse losse kruidenworkshops bij Gimsel Academy te Rotterdam (www.gimselacademy.nl)

kruidenworkshop-mieke-willebrands

Inhoud:

 1. Start Kruidencursus seizoen

Op deze eerste dag starten we met een presentatie over de geschiedenis en de ontwikkeling van de kruidengeneeskunde vanaf de prehistorie tot het heden. Deze les is een eerste kennismaking met de kracht van kruiden, niet alleen door middel van veel informatie en boekbesprekingen, maar ook door praktisch bezig zijn met o.a. zelf kruidenthee mengen. Deze eerste lunch wordt bereid met zelf geoogste vroege voorjaarskruiden en gepresenteerd als een demonstratiekookles vol handige snijtechnieken en keukentips.

 1. De Kruiden Tuindag : Ontwerp je eigen kruidentuin

De tweede dag gaat over het opzetten en inrichten van een kruidentuin. Zo’n tuin is een bron van mogelijkheden om nog lekkerder te koken en om kennis over de natuurlijke tuinapotheek op te doen. Je leert hoe gezond en leuk tuinieren kan zijn! Met een lunch van o.a. soep en salade bereid met verse, wilde voorjaarskruiden die we samen plukken en bereiden in de kookworkshop.

 

 1. De Lentekruidenwandeling 

In de kruidentuin en het bos ernaast neemt Mieke je mee op een wandeling en geeft uitgebreid informatie over alle daar groeiende wilde kruiden en groenten. Na deze kruidenwandeling kijk je nooit meer met dezelfde ogen naar de wilde planten om je heen. Rond het middaguur is er een kookworkshop met wilde groente en kruiden. We maken een lang houdbare wilde kruidenbouillon.

 

 1. De Kruidenfamilies in de keuken

Op deze dag leer je de verscheidenheid van kruiden indelen in hun families, die allemaal hun eigen smaak en eigenschappen hebben. Onder andere de families van de Lipbloemigen, de Roosachtigen, de Schermbloemen en de Samengesteldbloemigen worden uitgebreid behandeld.

In deze workshop gaan we koken met een grote diversiteit aan keukenkruiden.

 

 1. De Zomerkruidendag

De Zomerkruidenwandeling is in juni. Dit is de tijd waarin veel eetbare bloemen bloeien : Vlier, Kamperfoelie, Roos en Bergamot, Calendula en Kamille om er maar enkele te noemen. Zowel in de keuken als voor de gezondheid zijn ze van onschatbare waarde. Met een kookworkshop waarin de geoogste bloemen in heerlijke en gezonde gerechten worden verwerkt. Ook maken we calendulazalf, kruidenbereidingen in olie en bloemensiropen en hoestsiroop zonder suiker.

 

 1. Kruidenwortels en zaden oogsten en  verwerken

Deze dag staat in het teken van het oogsten, drogen en verwerken van geneeskrachtige wortels en zaden van kruiden. Ook op deze dag de workshop kruidenoliën maken, zoals bijvoorbeeld een olie voor de huid, voor spieren en gewrichten, voor de voeten of het gezicht. De kruiden zijn in juni in de olie te trekken gezet en worden nu verder verwerkt en afgemaakt met etherische oliën. In de kookworkshop koken we met wilde eetbare wortels, vlierbessen en verwarmende zaden.

 

 1. Kruidenoliën en kruiden van de herfst

Deze laatste dag in september sluiten we de cursus af met een tuinles , het mengen van kruidenthees van de geoogste kruiden van de zomer. Er wordt aandacht besteed aan geneeskrachtige wilde wortels zoals valeriaan, paardenbloem, kliswortel en alant. We maken brandnetel haarlotion en kliswortelhaarolie en de laatse kookworkshop bestaat o.a. uit feestelijke herfsthapjes.

BUY FOR ME

E-mail Preview

Would you please buy this awesome piece for me dear? :)

SHOP NOW

Design Options

E-mail Settings